GÖR SOM TOYOTA UPPSALA: CHATTA MED DINA KUNDER OCH SÄLJ MER BIL!

Ämnen:

digital tjänstchattinteractive partner

öka-konverteringen-med-en-chatt

TOYOTA UPPSALA: 
”CHATTEN HAR MINSKAT AVSTÅNDET MELLAN OSS OCH VÅRA KUNDER”

 
Toyota Uppsala har provat att ha en chatt på sin hemsida i cirka två månader. Mathias Björsberg, marknadskoordinator på Toyota Uppsala anser att chatten har minskat avståndet till kunderna. 

– I och med att samhället går mot en konstant och sömnlös närvaro så gäller detta såklart också bilbranschen, vi är inget undantag. Om man skulle utveckla en tjänst som chatten skulle man även kunna tänka sig att hjälpa kunden att boka service eller däckbyte direkt på nätet. Istället för att låta kunden göra det själv, säger Mathias Björsberg.

Bilbranschen är just nu mitt inne i en troligt snabb förvandling - där kunderna på bara några år har gått från att provköra ganska mycket till nästan inte alls. Tidigare när kunder köpte bil så åkte de till flera bilhandlare för att klämma och känna – långt innan de visste vilken typ av bil de skulle ha. Idag söker de all information på nätet och tittar först på bil när de nästan redan har bestämt sig. 

Det var tidigt i våras som Toyota Uppsala hakade på i Training Partners pilotprojekt som gällde att driva chattar på ett antal återförsäljares hemsidor. Idag har de vant sig vid chatten och fått en möjlighet att utvärdera värdet av den.


toyota-uppsala-säljer-med-chatt

– Idag hittar man inte kunderna i bilhallarna utan på hemsidan. När de gör sin research inför ett bilköp så är vi där och kan prata med dem direkt om de har frågor. Det kan vara allt ifrån funderingar över en begagnad bil som de spanat in till frågor om när en ny bilmodell landar i butiken. Här gäller det verkligen att man har en bra närvaro på hemsidan och finns där kunden är. 

”Att kunna svara på frågor på hemsidan på kvällar och helger – det är kundservice på riktigt!”


EFTER ATT HA TESTAT CHATT UNDER NÅGRA MÅNADER.
VAD TYCKER NI? 

- Allt vi gör idag försöker vi styra till hemsidan, allt ifrån lånebilar, hyrbilar och jubileum. Vi rör oss allt mer mot digital marknadsföring även om vi fortfarande använder oss en del av print och radio. Chatten känns väldigt rätt i tiden och vi hoppas att vi har fått en närmare kontakt med våra kunder och förhoppningsvis kan göra mer nytta och hjälpa fler som vill ställa frågor till oss. För besökare som kommer in på hemsidan och inte hittar vad de letar efter är chatten perfekt, som en slags support och rådgivare. 

HUR MÅNGA CHATTAR FÅR NI PER DAG? 

– I snitt har vi cirka 5 chattar om dagen som vi tar emot – antingen som leads eller som servicebokningar eller frågor. Det är allt ifrån att folk vill byta bromsbelägg till en fråga om vad man kan få i inbyte för en specifik bil. 


toyota-uppsala-chatt


HAR NI SÅLT NÅGRA BILAR VIA CHATTEN?

– Ja, det upplever jag att vi har gjort. Många gånger hör kunden av sig till oss via chatten och har då tittat på ett par modeller som den är intresserad av. Sedan får någon av våra säljare ett varmt lead som de genast följer upp och för dialogen vidare. 

”Chatt har låg tröskel till att börja kommunicera – det är inte alls som mejl eller telefon.”


VAD HAR FUNGERAT MINDRE BRA MED CHATTEN? 

– Att det kanske har blivit ett par missförstånd. Det är viktigt att den som sitter vid chatten är tillräckligt insatt i ämnet och återförsäljaren, så att den första kontakten med företaget inte upplevs som negativt. Under uppstartsperioden är det såklart svårt att ha koll på allt. Kunden kanske förväntar sig att få svar på svårare frågor. Det gäller att man tränar och lär upp den personen som ska ha ansvaret för chatten. 


PÅ VILKET SÄTT ÄR EN CHATT ETT NYTT SÄTT ATT KOMMUNICERA MED KUNDERNA?


– För besökaren har en chatt otrolig låg tröskel till att börja kommunicera - det är inte alls som mail eller telefon. Däremot så ställer en chatt andra krav på både personen i chatten och medarbetarna hos återförsäljaren. Det funkar inte att ringa efter fem timmar. Om man har lovat att ringa upp en kund efter en avslutad chatt måste man göra det inom 20 minuter, annars riskerar man badwill. 


HUR SKULLE MAN KUNNA UTVECKLA CHATTEN YTTERLIGARE?


– En sak som man skulle kunna utveckla är att även täcka in kvällar och helger. Så att man förlänger företagets öppettider och blir mer tillgänglig för kunden. En chatt skulle ju kunna vara ett relativt billigt sätt att stretcha företagets öppettider, säger Mathias och fortsätter;   

– Jag tror att det kommer att finnas en enorm styrka att vara online på kvällar och helger. Jag tror faktiskt att chatten på hemsidan gör att vi tar tillbaka kontakten med kunderna igen. Om vi kan få tag i alla dem som surfar på våra hemsidor på kvällar och helger och vara där och svara på frågor – då tror jag att vi kan få en riktigt bra konkurrensfördel. Tänk dig själv som kund, att få svar på en servicefråga klockan sju på kvällen, det är kundservice på riktigt! 


”En kund kontaktar oss via chatten. 20 minuter senare ringer vi upp och tar diskussionen vidare. Kan det bli enklare?”VILL NI DRIVA CHATTEN INHOUSE? 

– Nej, för oss skulle det vara en alldeles för liten volym chattar för att ha lönsamhet i att ha det inhouse. Det krävs att en person mer eller mindre har det som huvuduppgift att chatta med kunderna – just för att inte prioritera bort det. Och då är det svårt att få ihop det för en mindre återförsäljare som oss. Kunden förväntar sig att få ett snabbt svar på alla de lätta frågor och förväntar sig också att bli lokalt bemött. På så sätt tycker jag att det krävs att den som chattar också kan vår butik, våra rutiner och hur vår personalstyrka ser ut. Chatten måste kännas lokal, så att man inte riskerar att få stämpeln som ett traditionellt opersonligt callcenter. 


VARFÖR TROR DU MÅNGA I BILBRANSCHEN IDAG ÄR RÄDDA FÖR ATT HA EN CHATT PÅ SIN HEMSIDA? 

– Jag upplever att branschen generellt sett är ganska konservativ. Och att man tänker ganska lika i hela branschen, att man helt enkelt inte är så snabb på förändringar som man kanske borde vara. Men jag tror att fler och fler kommer att förstå konceptet med chatten och fördelarna att ha en chatt på sin hemsida. Den stora utmaningen för branschen är såklart att bemanna chatten – att se till att man är online och att man kan svara med kvalitet på de förfrågningar som ställs. 

Toyota Uppsala var en av våra kunder i vårt pilotprojekt som pågick under april-november 2016. Syftet med pilotprojektet var att tillsammans med våra kunder testa och utvärdera vår nya chatt-tjänst. 

Läs mer på interactivepartner.se

skriv en kommentar

8 Kommentarer

Skriv en kommentar
 1. henry carl | apr 24, 2019
  here is very general and the huge knowledgeable platform has been known by this blog. I actually appreciate this blog to have such educational knowledge.I am sharing related topic which is mostly important for how to create Minecraft's 16 dyes
 2. kelvin nox | feb 22, 2019
  The customer expects a quick response to all the easy questions and also expects to be locally approached. In this way, I think it is required that the person while searching about this topic I also found an interesting topic about 15 Legit Ways to Earn Google Play Credit
 3. Brayden Marco | feb 12, 2019

   One of the factors that makes students apprehensive of assignment online is the cost of the service. Most of the assignment help seekers think that online assignment writing is an expensive affair. We understand that budget is a constraint for college students.

  https://www.allassignmenthelp.com/

 4. husni mubarok | jan 16, 2019
   ini ke 19 Pabrik Besi Beton Distributor besi beton interworld steel is Distributor Plat Bordes Distributor Plat Bordes ironsteelcenter.com Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80 undangan pernikahan lucu Distributor Plat Kapal Bki Krakatau Steel Distributor Besi Hollow Baja Distributor besi hollow Distributor besi beton gunung garuda Harga Plat Bordes Harga Plat Bordes Pabrik stainless steel Pabrik besi hollow undangan pernikahan bagus Distributor Jual Besi Siku Baja Supplier Besi Hollow Baja Harga besi hollow Distributor besi beton delcoprima Jual Plat Bordes Jual Plat Bordes Pabrik atap spandek Pabrik besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan bahasa inggris islam Distributor Besi Unp Baja Profil Kanal Agen Besi Hollow Baja Jual besi hollow Distributor besi beton cakra steel cs Supplier Plat Bordes Supplier Plat Bordes Pabrik baja ringan Pabrik besi wf baja undangan pernikahan contoh Distributor Besi Cnp Profil Baja Gording Toko Besi Hollow Baja Supplier besi hollow Distributor besi beton bjku Jual Jaket Parka Jaket Parka undangan pernikahan kalender undangan pernikahan bahasa inggris islam undangan pernikahan islami undangan pernikahan unik dan murah undangan pernikahan modern undangan pernikahan online undangan pernikahan undangan pernikahan amplop surat undangan pernikahan simple undangan pernikahan murah undangan pernikahan unik undangan pernikahan artis undangan pernikahan modern undangan pernikahan artis undangan pernikahan arab undangan pernikahan undangan pernikahan  
 5. husni mubarok | jan 16, 2019
  pusat plat stainless ss316 pusat plat sumihard pusat round bar besi aisi 440s45c pusat round bar scm440 pusat steel rail pusat steel sheet pile stockis plat hardox stockist plat astm a285 c stockist plat high strenght stockist plat stainless ss316 stockist plat sumihard supplier plat hardox Jual besi siku undangan pernikahan yang unik Harga Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam Toko Besi H beam Baja Supplier Plat Bordes Toko Welded Beam Toko Welded Beam ironsteelcenter.com Jual Plat besi plat kapal undangan pernikahan amplop Harga Bondek Cor Jual Besi H beam Baja Toko Plat Bordes harga besi beton Sni Ulir Polos polos ulir Agen Welded Beam Agen Welded Beam Jual stainless steel Jual besi h beam baja undangan pernikahan unik dan murah Harga Atap Spandek Sni Harga Besi H beam Baja Agen Plat Bordes harga besi beton sii Jual Jaket Parka Jaket Parka undangan pernikahan kalender undangan pernikahan bahasa inggris islam undangan pernikahan islami undangan pernikahan unik dan murah undangan pernikahan modern undangan pernikahan online undangan pernikahan undangan pernikahan amplop surat undangan pernikahan simple undangan pernikahan murah undangan pernikahan unik undangan pernikahan artis undangan pernikahan modern undangan pernikahan artis undangan pernikahan arab undangan pernikahan undangan pernikahan Supplier sch 40 Supplier sch 40 Supplier Plat kapal besi baja bki krakatau steel Supplier besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan ala jepang Pabrik Besi Pipa Baja Schedule 40 Toko Besi Unp Baja Supplier besi wf Toko sch 40 Toko sch 40 Supplier besi siku Supplier besi wf baja undangan pernikahan islami Pabrik Pipa Besi Hitam Medium Jual Besi Unp Baja Toko besi wf Distributor besi beton Sni Ulir Polos polos ulir Agen sch 40 Agen sch 40 Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80 Supplier besi unp undangan pernikahan ada fotonya Pabrik Besi Wf Harga Besi Unp Baja Agen besi wf Distributor besi beton sii
 6. Martin Stone | jan 10, 2019
  I bring exactly what I was looking for at Toyota secondhand cars. Brad had his way to take care ofassignment writing service anyThey complete my first car buying know-how. Friendly, receptive and value the drive.
 7. eddie007 | nov 25, 2018
  Hi guys! Download this latest and best version of the Mozilla Firefox for Windowsand enjoy your secure web browsing service.
 8. Edwin Knox | okt 31, 2018
  A considerable measure of organizations simply like yours are seeking client dollars and client dedication. Odds are great that you're putting resources into promoting and publicizing endeavors to bring shoppers through your entryways. The imperative piece of assignment service client benefit is in keeping the clients once you get them. It costs altogether more to pull in new clients than it does to deal with the ones you as of now have.

  Skriv en kommentar

  Ämnen:

  digital tjänstchattinteractive partner