DOKTORN TIPSAR: SÅ BLIR DU SVERIGES BÄSTA BILÅTERFÖRSÄLJARE!

anders.parment2

6 SAKER ATT BÖRJA GÖRA REDAN IDAG!


När förändringens vindar blåser bygger vissa företag vindskydd och andra väderkvarnar.
Vad gör du? Tycker du framtiden är jobbig eller intressant och spännande?

Vi har pratat med Anders Parment, docent vid Stockholms Universitet som har forskat om köpbeteende i bilbranschen sedan 17 år tillbaka. 

 
Enligt Anders handlar en stor del av arbetet om att bli mycket bättre på att göra uppföljningar. 
- Allt går tillbaka till vilka medarbetare och vilken kultur man har i företaget. Vi ska komma ihåg att de vanligaste problemen som de flesta återförsäljare brottas med är ju att de inte tar hand om kunderna eller att de till och med missar kunder. 

HUR BLIR MAN EN BÄTTRE BILÅTERFÖRSÄLJARE?

- Idag pratar man mycket om uppföljningar av offerter - men vem säger att man måste ge kunden en offert för att ha uppföljning. Ta namn och nummer och ring ett par dagar senare och fråga om kunden har funderat något mer på bilen – svårare än så behöver det inte vara. Man ska tänka på att det faktiskt kostar att få in kunder till bilhallen. Anledningarna till varför kunderna väljer att handla i just din bilhall beror faktiskt ofta på små saker. Som, till exempel en lyssnande säljare. 

”Om man nu säger att verkstaden tjänar alla pengarna - varför har inga mekaniker tjänstebil?”


DE VANLIGASTE FELEN SOM ÅTERFÖRSÄLJARE GÖR

- De flesta återförsäljare kör på känn. De har inte koll på vad ett kundbesök kostar i pengar. Om ett kundbesök i snitt kostar 2.000 kronor så kan det ju vara värt att sälja in tilläggstjänster som däckhotell istället för att pruta på priset. Men problemet är att de flesta prutar istället för att sälja tilläggstjänster. 

- Det som jag ofta slås av är att det är ganska dumt att ha konton för olika saker. Egentligen är det värt massa pengar att få in kunder 6 gånger regelbundet i bilhallen – men istället för att se värdet av alla de besöken så prutar man på priset – och låter kunden försvinna med bilen. Om man till exempel säljer serviceavtal är det lättare att sälja extragrejer eftersom du precis har säkrat att kunden besöker dig till exempel 4 gånger de närmaste tre åren. 

DET KRÄVS EN NY KULTUR

- Det finns en kultur i bilbranschen – en slags kåranda som är ganska gammelmodig. Om man nu säger att verkstaden tjänar alla pengarna – varför har inga mekaniker tjänstebil? Varför kör den sämste bilsäljaren i Stockholm en bättre bil än den bäste plåtslagaren? Det där är ju bara kultur – och oskrivna regler. De kan vi ändra på om vi bara vill. 

MÅSTE MOTARBETA "STATUSKULTUREN"

- För att bli en exceptionellt bra återförsäljare måste man motarbeta den gamla statuskulturen där man gör stor skillnad på mekaniker och försäljningschef. Mentaliteten att verkstadspersonalen är billig arbetskraft måste förändras – när det egentligen är tvärtom att de höga mekanikerlönerna visar ju hur åtråvärda de faktiskt är. Man får aldrig glömma bort att det är vi själva som är ansvariga för skapandet av vår kultur på arbetsplatsen.  

anders.parment3

ANDERS PARMENT ORDINERAR: 
6 SAKER ATT BÖRJA GÖRA REDAN IDAG! (OM DU VILL BLI EN BÄTTRE BILÅTERFÖRSÄLJARE)​

1. SE TILL ATT ALLA JOBBAR SAMMA TIDER

Alla resurser ska vara på plats samtidigt – detta för att undvika scenarier med att provköraren har gått hem. Varför skulle bilmekanikern jobba 7-16 när ingen annan gör det? Eller ännu värre – testaren går hem klockan 16, samtidigt som de första kunderna kommer in. 

2. GE ALLA EN TJÄNSTEBIL

Eller så ska ingen ha en bil. Enligt en ganska gemensam uppfattning så är det verkstaden som tjänar in de stora pengarna – så varför ska personalen på verkstaden då inte ha tjänstebil? 

3. ALLA SKA FÅ BELÖNING OM DE SÄLJER BIL

Tjejen i receptionen, killen på verkstaden eller städaren - den som säljer en bil ska få belöning. Verkstadspersonalen ska få en belöning om de säljer en bil, och försäljningsavdelningen ska få en belöning om de säljer till exempel ett serviceavtal. 

4. TÄNK HELHET NÄR DET GÄLLER MARKNADSFÖRING

Var smart! Hälften av pengarna ni lägger ut på annonser för att driva kunder till bilhallen, kan ni till exempel ge bort gratis däckhotell till kunder som vill pruta på bilköpet. Kanske marknadsföringspengarna ger bättre ROI (Return On Investment ) med däckhotell än i lokaltidningen.  

5. JOBBA MED EVENTS OCH AKTIVITETER I BILHALLEN

Här ska man tänka stort och lokalt – det finns en del som är bra på det – matprovning, ta dit skolbarn och bjuda med föräldrarna och föreläsningar. Vad det handlar om är att sänka tröskeln och skapa navet och känslan av att platsen för återförsäljaren är viktig. Det genererar försäljning i längden!

6. DELA KUNDLISTOR MED ANDRA LOKALA BUTIKER

Dela kundlistor med de stora butikerna i stan. Gör erbjudanden och spännande saker ihop: kör privatleasingerbjudande till alla som köper skjortor på Dressman. Låt den som köper en komplett ny servis på Cervera få låna en fin bil utan kostnad i 24 timmar (snacka om bra provkörning!) och så vidare. Här kan du vara hur kreativ som helst!

skriv en kommentar

5 Kommentarer

Skriv en kommentar
 1. husni mubarok | jan 16, 2019
  undangan pernikahan modern undangan pernikahan online undangan pernikahan undangan pernikahan amplop surat undangan pernikahan simple undangan pernikahan murah undangan pernikahan unik undangan pernikahan artis undangan pernikahan modern undangan pernikahan artis undangan pernikahan arab undangan pernikahan undangan pernikahan Toko Plat Bordes Toko Plat Bordes Pabrik bondek Pabrik besi unp undangan pernikahan cantik Distributor Besi Hollow Jual Besi Hollow Baja Toko besi hollow Distributor besi beton Sni Ulir Polos Agen Plat Bordes Agen Plat Bordes Pabrik Plat kapal besi baja bki krakatau steel Pabrik besi siku undangan pernikahan simple Distributor Wiremesh Harga Besi Hollow Baja Agen besi hollow Distributor besi beton ais Pabrik Plat Bordes Pabrik Plat Bordes Pabrik besi siku Pabrik Plat besi plat kapal undangan pernikahan mewah Distributor Besi Pipa Baja Schedule 80 Pabrik Besi Hollow Baja Pabrik besi hollow Distributor besi beton Distributor Wiremesh Besi Distributor Wiremesh Besi Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80 Pabrik besi h beam baja undangan pernikahan cute Distributor Besi Pipa Baja Schedule 40 Distributor Besi Beton Distributor pipa besi Harga Wiremesh Besi Harga Wiremesh Besi Pabrik Plat besi Pabrik besi cnp undangan pernikahan biru Distributor Pipa Besi Hitam Medium Supplier Besi Beton Harga pipa besi www.pusatbesibaja.co.id Jual Wiremesh Besi Jual Wiremesh Besi Pabrik besi h beam www.gudangbesibaja.com undangan pernikahan buatan sendiri Distributor Besi Wf Agen Besi Beton Jual pipa besi www.pusatbesibaja.com Supplier Wiremesh Besi Supplier Wiremesh Besi Pabrik besi wf
 2. husni mubarok | jan 16, 2019
  Distributor besi unp baja Distributor besi unp baja Jual besi wf harga besi wf baja undangan pernikahan elegan Harga Besi Pipa Baja Schedule 80 Distributor Bondek Cor Distributor Atap Spandek harga besi beton gunung garuda Harga besi unp baja Harga besi unp baja Jual wiremesh harga besi unp undangan pernikahan casual Harga Besi Pipa Baja Schedule 40 Supplier Bondek Cor Harga Atap Spandek harga besi beton delcoprima Jual besi unp baja Jual besi unp baja Jual besi unp harga besi siku undangan pernikahan ala india Harga Pipa Besi Hitam Medium Agen Bondek Cor Jual Atap Spandek harga besi beton cakra steel cs Supplier besi unp baja Supplier besi unp baja Jual besi cnp harga Plat besi plat kapal undangan pernikahan chinese Harga Besi Wf Toko Bondek Cor Supplier Atap Spandek harga besi beton bjku Toko besi unp baja Toko besi unp baja Jual besi hollow harga besi h beam baja undangan pernikahan anime Harga Besi H beam Jual Bondek Cor Toko Atap Spandek harga besi beton Sni Ulir Polos Agen besi unp baja Agen besi unp baja Jual besi beton Sni Ulir Polos harga besi cnp undangan pernikahan klub bola Harga Besi Beton Harga Bondek Cor Agen Atap Spandek harga besi beton ais Pabrik besi unp baja Pabrik besi unp baja ironsteelcenter.com www.gudangbesibaja.com undangan pernikahan ada foto www.sentrabesibaja.com Pabrik Bondek Cor Pabrik Atap Spandek harga besi beton undangan pernikahan kalender undangan pernikahan bahasa inggris islam undangan pernikahan islami undangan pernikahan unik dan murah www.pusatbesibaja.co.id Jual sch 40 Jual sch 40 Supplier bondek Supplier besi hollow undangan pernikahan ada foto Pabrik Besi Pipa Baja Schedule 80 Agen Besi Unp Baja Jual besi wf www.pusatbesibaja.com undangan pernikahan kalender undangan pernikahan bahasa inggris islam undangan pernikahan islami undangan pernikahan unik dan murah undangan pernikahan modern undangan pernikahan online undangan pernikahan undangan pernikahan amplop surat undangan pernikahan simple undangan pernikahan murah undangan pernikahan unik undangan pernikahan artis undangan pernikahan modern undangan pernikahan artis undangan pernikahan arab undangan pernikahan undangan pernikahan Harga besi siku baja Harga besi siku baja Agen pipa besi baja sch 40 sch 80 Agen bondek undangan pernikahan unik Supplier Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam Supplier Pipa Besi baja Harga besi h beam baja Supplier besi beton delcoprima Jual besi siku baja Jual besi siku baja Agen Plat besi Agen wiremesh undangan pernikahan ada foto Supplier Bondek Cor Agen Pipa Besi baja Jual besi h beam baja Supplier besi beton cakra steel cs
 3. husni mubarok | jan 16, 2019
  jual plat high tensile sm490ya jual plat kapal jual plat stainless ss304 jual plat stainless ss310 jual plat stainless ss316 jual plat sumihard jual round bar besi aisi 440s45c jual round bar scm440 jual steel rail jual steel sheet pile Supplier besi siku baja Supplier besi siku baja Agen besi h beam Agen pipa besi baja sch 40 sch 80 undangan pernikahan yang unik Supplier Atap Spandek Sni Toko Pipa Besi baja Supplier besi h beam baja Supplier besi beton bjku Toko besi siku baja Toko besi siku baja Agen besi wf Agen besi hollow undangan pernikahan ala jepang Supplier Plat Bordes Kembang Jual Pipa Besi baja Toko besi h beam baja Supplier besi beton Sni Ulir Polos Agen besi siku baja Agen besi siku baja Agen wiremesh Agen besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan arab Supplier Plat Besi Hitam Harga Pipa Besi baja Agen besi h beam baja Supplier besi beton ais Pabrik besi siku baja Pabrik besi siku baja Agen besi unp Agen besi wf baja undangan pernikahan ala jepang Supplier Plat Kapal Bki Krakatau Steel Pabrik Pipa Besi baja Pabrik besi h beam baja Supplier besi beton Distributor besi wf Distributor besi wf Agen besi cnp Agen besi unp undangan pernikahan bermanfaat Supplier Jual Besi Siku Baja Distributor Plat Kapal Besi baja Distributor plat besi hitam Harga besi wf Harga besi wf Agen besi hollow Agen besi siku undangan pernikahan ada fotonya Supplier Besi Unp Baja Profil Kanal Supplier Plat Kapal Besi baja Harga plat besi hitam www.pusatbesibaja.co.id Jual besi wf Jual besi wf Agen besi beton Sni Ulir Polos Agen Plat besi plat kapal undangancinta.com Supplier Besi Cnp Profil Baja Gording Agen Plat Kapal Besi baja Jual plat besi hitam www.pusatbesibaja.com Supplier besi wf Supplier besi wf ironsteelcenter.com Agen besi h beam baja undangan pernikahan cantik dan murah Supplier Besi Hollow Toko Plat Kapal Besi baja Pabrik Besi Cnp Profil Baja Gording Pabrik Besi Siku Baja Pabrik besi siku baja Pabrik besi beton Distributor sch 40 Distributor sch 40 Supplier atap spandek Supplier wiremesh undangan pernikahan bunga Pabrik Besi Hollow Distributor Besi Unp Baja Distributor besi wf Harga sch 40 Harga sch 40 Supplier baja ringan Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80 undangan pernikahan islami Pabrik Wiremesh Supplier Besi Unp Baja Harga besi wf
 4. Francesca Molly | okt 26, 2018
   In the Bunny Premier League the four best groups make it in to the container, and it generally appeared as though Harry and Callum's groups were fighting it out for fourth and <a href="https://www.assignmentdone.co.uk">assignment help companies</a>.  Regardless however as of late it descended between Harry's Lilywhites and Callum's (fairly egotistically) self-titled Cannons for fourth and fifth place.
 5. Thanos | okt 11, 2018
  Thanks for the great blog given to me i must be like it so visit here and play bejeweled 3 free online this is the best puzzle for you to getting the mind sharp.

  Skriv en kommentar